Arianne Meeder, vrijwilliger bij Groningen Verwelkomt, vertelt over een bijzonder dagje uit naar Schiermonnikoog.

Groningen Verwelkomt is een burgerbeweging die het samenleven van oude en nieuwe Groningers ondersteunt en aanjaagt. En dat doen ze op een verbindende, gelijkwaardige en kleurrijke manier. We hebben bijvoorbeeld een hele actieve appgroep waarin allemaal nieuwe en oude Groningers aansluiten. De een is op zoek is naar leuke dingen om te doen, de ander wil zelf iets organiseren.

Ik voel me dan ook niet per se een vrijwilliger bij dit initiatief, maar vooral een betrokken Groningse die af en toe iets wil doen waar ze ook andere mensen mee kan helpen. Daarom ben ik ook meegegaan met het dagje Schiermonnikoog, een project voor nieuwe en oude Groningers, waarvoor we een bijdrage hebben gekregen van Wijdoenmee. Ik wilde die dag toch al naar het eiland en dacht: dan is het wel leuk om dat met een hele groep mensen te doen die daar nog nooit zijn geweest en die ik wat kan vertellen over mijn favoriete Waddeneiland.

Nu is het nog best een organisatie om met ruim 40 mensen en 20 kinderen vanuit Groningen naar Schiermonnikoog te reizen. Maar daar gingen we, op een prachtige en zonnige dag, met een volle bus naar de boot. Ik zag direct dat het heel erg druk was, dus ik zei: jongens, een kwartier voordat we er zijn moeten we met iedereen bij de uitgang staan zodat we de bus naar het strand halen. Anders wordt het lopen naar het strand, haha. Zo waren er nog wel meer van die typisch Nederlandse dingen die ik kon uitleggen of regelen.

Voor sommige mensen was het de eerste keer dat ze de zee zagen. Daar kreeg ik zelf dan ook weer bijna tranen in mijn ogen van. Ik realiseerde me dat wat voor mij zo vanzelfsprekend is, voor een ander heel bijzonder kan zijn. Op het strand raakte ik aan de praat met een gezin uit Syrië. Ze waren zo blij om op het eiland te zijn. De moeder deed op een gegeven muziek aan op haar telefoon en toen ging ze samen met haar dochters dansen in de branding. Ik moest ook meedoen. Stonden we daar lachend de klompendans te doen! Een bijzondere ervaring, en iets wat ik nog nooit had gedaan. Zo leerde ik ‘mijn’ eiland ook weer op een andere manier kennen.

Een deel van de groep wilde op het strand blijven, maar een ander deel ging met een gids naar het dorp. Zij kregen meer te horen over de geschiedenis van Schiermonnikoog en gingen samen wat eten bij een restaurantje. Er zijn contacten gelegd en vriendschappen zijn verdiept, hoewel dat niet voor iedereen het belangrijkste was. Sommige gezinnen bleven liever een beetje op zichzelf en dat is natuurlijk ook prima. Het leuke is dat mensen zo toch op een laagdrempelige manier oefenen met Nederlands, maar ook kennismaken met Nederlandse gewoonten. Rennen om de bus te halen bijvoorbeeld!”