Anwar Manlasadoon (31), vlucht in 2015 uit Syrië en komt terecht in Arnhem. De dan net afgestudeerde advocaat besluit dat hij alle kansen aanpakt om iets van zijn leven in Nederland te maken. Hij schrijft een wekelijkse column in De Gelderlander over zijn ervaringen met het inburgeren. In december vorig jaar ontving hij De Beste Nieuwkomer Award.  

“Toen ik op het podium van de Melkweg stond, voelde dat als een enorme erkenning. Alleen al om daar te zijn, tussen honderden andere mensen die ook zo enorm hun best doen. Er hing zo’n prachtige sfeer die middag. Het was de perfecte tegenstelling van alle vooroordelen die er heersen over nieuwkomers. Dat we niks doen, lui of crimineel zijn. Deze middag was het bewijs dat dit niet waar is. Het is daarom goed dat een organisatie als De Beste Nieuwkomer strijdt tegen die vooroordelen. Zo kunnen we laten zien dat wij nieuwkomers vooral druk bezig zijn met onze toekomst, ons leven én ons graag inzetten voor de Nederlandse samenleving.

Geen label
Ik was heel blij toen ze mij belden dat ik genomineerd was. Ik heb het tegen iedereen verteld die het maar wilde horen! Sommige mensen zeiden: maar jij wilde toch helemaal geen nieuwkomer worden genoemd? Dat klopt wel. Ik baalde altijd van de term vluchteling of nieuwkomer. Behandel mij als mens, als iemand met een droom, maar plak niet zo’n label op me. Vrienden waren dus best verbaasd dat ik er zo blij mee was. Maar deze award zegt met terugwerkende kracht vooral iets over wie ik nú ben.

Iedereen mocht op drie mensen stemmen, dus ik heb zelf natuurlijk ook gestemd. Klinkt misschien gek, maar ik was een beetje jaloers op de kracht van de andere genomineerden, hun zelfvertrouwen en wat ze allemaal hebben bereikt. Dat motiveert mij om nog beter mijn best te doen en mijn dromen na te jagen. Want ik stond daar echt tussen de sterren!

Energie
Die middag trilde ik vanbinnen: niet omdat ik het zo spannend vond, maar omdat ik omringd was door bijzondere mensen. Dat ik daarbij stond, gaf me een gevoel van waardering. Dat wat ik doe niet ‘blazen in de lucht is’, maar het voegt daadwerkelijk iets toe. Dat geeft mij zoveel energie. Ik ben er trots op dat ik een onderdeel ben van een groep die laat zien dat het anders kan: als je maar wilt en doorzettingsvermogen hebt. De prijs; zes maanden onbeperkte training bij een organisatie, is dan ook geweldig. Vrienden vroegen: ‘heb je dan geen geld gewonnen?’ Maar de trainingen en het netwerk zijn mij zo veel meer waard.

Mijn moeder heb ik een foto gestuurd toen ik de prijs had gewonnen. Ze was helemaal verbaasd: waarom heb je van die nette kleren aan, ben je op een bruiloft? Ik belde haar vervolgens dat ik genomineerd was en deze prijs had gewonnen. Ze was ongelooflijk trots. ‘Zo heb ik je ook opgevoed Anwar’, zei ze. ‘Dat je altijd het goede voorbeeld geeft.’

Burgemeester Marchouch
Mijn stad Arnhem was ook erg betrokken. Zelfs burgermeester Marcouch reageerde online op het bericht dat ik de award had gewonnen. Hij feliciteerde mij uitgebreid op zijn LinkedIn- en Facebookpagina. Dat is toch geweldig en een enorme eer? Ik hoop dat deze prijsuitreiking mijn burgervader, maar ook andere gemeenten, inspireert. De Beste Nieuwkomer Award is niet alleen geschikt om mensen te motiveren, maar ook om het beeld van vluchtelingen positief te belichten.

In Syrië heb ik rechten gestudeerd en ben ik afgestudeerd als advocaat. Het was best pijnlijk om erachter te komen dat mijn diploma hier weinig waard is. Daarom ben ik een andere studie gaan doen: HBO Industrieel Ontwerp en Engineering, die ik bijna heb afgerond. Ik zie mijzelf in de toekomst voor een deel in dat vakgebied werken maar zeker ook maatschappelijk werk doen. Omdat ik denk dat ik mensen kan helpen met mijn achtergrond en ervaring. Daar haal ik echt plezier en geluk uit!”